Domowe bułki hamburgerowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Domowe bułki hamburgerowe

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (ok. 10 sztuk)
    - 500 g mąki pszennej,
    - 250 ml ciepłego mleka,
    - 25 g świeżych drożdży,
    - 1 jajko,
    - 5 żółtek,
    - 90 g masła,
    - 1 łyżeczka cukru,
    - 1 czubata łyżeczka soli,
    - żółtko + 1 łyżka mleka (na wierzch do posmarowania),
    - sezam biały i czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do wysokiej szklanki/kubka, dodajemy ciepłe mleko (nie gorące), cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez ok. 6 minut. Dodajemy miękkie, masło, dokładnie wyrabiamy (ok. 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godziny. Ciasto wykładamy na stół ręcznie wyrabiamy aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Dzielimy ciasto na 10 równych części. Lepimy kulki, układamy je na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce z odstępami, gdyż jeszcze urosną. Delikatnie spłaszczamy je dłonią, odstawimy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 30 minut.
    Piekarnik nastawimy na 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika, na ok. 15-20min. aż urosną, do zarumienienia. Wyjmujemy i kładziemy na kratkę. Kroimy jak trochę wystygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować