Domowe bułki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do wysokiej szklanki/kubka, dodajemy ciepłe mleko (nie gorące), cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez ok. 6 minut. Dodajemy miękkie, masło, dokładnie wyrabiamy (ok. 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godziny. Ciasto wykładamy na stół ręcznie wyrabiamy aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Dzielimy ciasto na 10 równych części. Lepimy kulki, układamy je na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce z odstępami, gdyż jeszcze urosną. Delikatnie spłaszczamy je dłonią, odstawimy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 30 minut.
Piekarnik nastawimy na 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika, na ok. 15-20min. aż urosną, do zarumienienia. Wyjmujemy i kładziemy na kratkę. Kroimy jak trochę wystygną.
Komentarze