Domowe bułeczki maślane z dodatkiem żurawiny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne pieczywo na świąteczny stół i nie tylko. Smakują również z masełkiem i mlekiem.

  • 50 min

Składniki:

  • 70 dkg mąki
    4 dkg drożdży
    masła łyżeczka cukru
    szklanka ciepłego mleka
    2 duże łyżki masła
    1 duża łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    kilka płatków suszonej żurawiny

Domowe bułeczki maślane z dodatkiem żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, cukier, połowę ciepłego mleka. Lekko wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodać masło, rozpuścić, wbić 2 jajka, wsypać sól, wlać śmietanę – wszystko wymieszać, dodać do wyrośniętego rozczynu. Zagniatać ciasto, by odstawało od ręki. Wstawić ponownie do ciepłego miejsca. Gdy podwoi objętość na stolnicy uformować wałek, pokroić na cienkie plastry i formować bułeczki różnych kształtów. Układać je na blasze dobrze natłuszczonej. Poczekać kilka minut aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować płatkami żurawiny. Piec około 20 minut w temp około 200 stopni.

Porady

Do dekoracji można również zastosować mak, sezam lub kminek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy