Domowe bułeczki maślane z dodatkiem żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, cukier, połowę ciepłego mleka. Lekko wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodać masło, rozpuścić, wbić 2 jajka, wsypać sól, wlać śmietanę – wszystko wymieszać, dodać do wyrośniętego rozczynu. Zagniatać ciasto, by odstawało od ręki. Wstawić ponownie do ciepłego miejsca. Gdy podwoi objętość na stolnicy uformować wałek, pokroić na cienkie plastry i formować bułeczki różnych kształtów. Układać je na blasze dobrze natłuszczonej. Poczekać kilka minut aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować płatkami żurawiny. Piec około 20 minut w temp około 200 stopni.
Porady
Do dekoracji można również zastosować mak, sezam lub kminek.
Komentarze