Domowe bajgle

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealne na śniadanie

paulisia_elk
  • 5 porcje

Składniki

250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki cukru
3 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
ciepła woda
1 żółtko
1 łyżeczka czarnuszki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe bajgle

  • Domowe bajgle1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże, 1/2 łyżki cukru i sól, za pomocą haka do zagniatania wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednio ciepłej wody. ( Można to oczywiście zrobić ręcznie). Ciasto odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.
  • Domowe bajgle2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki w których za pomocą palca robimy dziurkę i kręcimy na palcu by się powiększyła, tak przygotowane układamy na blacie oprószonym mąką. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30 minut do podrośnięcia. W szerokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wrzucamy wyrośnięte bajgle i gotujemy ok 1 - 2 minut. Rozkładamy na foli by się osuszyły.
  • Domowe bajgle3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bajgle, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy nie za obficie ziarnami czarnuszki bo są bardzo aromatyczne. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczonepieczywoczarnuszkabajgle

Komentarze

Podobne przepisy

simit

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Simity - tureckie bajgle

Chrupiące z zewnątrz , delikatne...


Bajgle tureckie - simit

Dodane przez: alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle....

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

bajgle z konopią i pieprzem

Dodane przez: EwaW2910

bajgle z konopią i pieprzem

Ziarna łuskanej konopii często...

po upieczeniu

Dodane przez: aliss06

Miodowe bajgle pełnoziarniste

Pełnoziarniste, puszyste pszenne...

bajgle (krążki) pszenne

Dodane przez: capri

bajgle (krążki) pszenne

Delikatne wnętrze, chrupiąca skórka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE