Domowe bajaderki w polewie czekoladowej

5 (199 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaki dzieciństwa. Przepyszna kuleczka z ulubionych składników. Najlepsze domowa :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów
    20 sztuk suszonych śliwek
    3 garście płatków migdałów
    3 garście siekanych orzechów
    2 łyżki powideł
    2 łyżki soku pomarańczowego
    100 ml śmietanki 30%
    150 g ulubionej czekolady
    Dodatkowo:
    100 g ulubionej czekolady
    50 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Herbaty

Domowe bajaderki w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia.
    Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy.
    Z masy „toczę” kule i odstawiam do lodówki.
    W tym czasie podgrzewam 50 ml śmietanki i rozpuszczam w niej czekoladę, odstawiam do przestygnięcia.
    Schłodzone bajaderki polewam czekoladą i czekam, aż czekolada zastygnie.
    Domowe bajaderki są gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować