DOMOWE BAJADERKI

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jak zrobić coś z niczego? Jak zrobić bajaderki? Nic prostszego - wymieszać kilka składników ze sobą, zrobić kulki i obtoczyć je w wiórkach.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ciasta (u mnie resztki czekoladowego)
    1/4 szklanki mleka
    łyżka masła
    1,5 łyżki gęstej konfitury (u mnie powidła śliwkowe i konfitura z płatków róży)
    łyżka kremu czekoladowego
    5 herbatników rozkruszonych na mniejsze kawałki
    2 kropelki olejku migdałowego lub rumu
    wiórki kokosowe do obtoczenia

Domowe bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bazowe rozkruszyć drobno, a następnie mleko zagrzać z masłem aż się roztopi.
    Wlać mleko z masłem do ciasta i dodać pozostałe składniki (oprócz wiórek).
    Formować kuleczki dowolnej wielkości (u mnie wielkości orzecha włoskiego).
    Jeśli masa jest miękka włożyć na chwilę do lodówki, a potem obtaczać bajaderki w wiórkach kokosowych.
    Włożyć ponownie do lodówki na min. 5 minut aby całość stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy