Domowe bagietki na maślance

  • wyświetlono: 128 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, chrupiące, domowe pieczywo.

Bo-Bożena
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg mąki
50g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
250 ml wody
400g maślanki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe bagietki na maślance

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i maślankę, wymieszać, wsypać mąkę i sól, dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrobić.
    Podzielić na 4 części, uformować bagietki, odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bagietki delikatnie posypać mąką, ponacinać w 3-4 miejscach.
    Na spód piekarnika włożyć 2 małe naczynia z wodą ( w sumie około szklanka wody) nagrzać piekarnik do 220*C.
    Bagietki piec 35-40 minut, pod koniec pieczenia uchylić na chwilę piekarnik w celu pozbycia się nadmiaru pary.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kolacjabagietkiDOMOWE PIECZYWOdomowe bułkidomowe bagietki

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z gara na maślance

Dodane przez: Krystian

Chleb z gara na maślance

Idealna receptura na przygotowanie...

Pszenne bagietki na zakwasie

Dodane przez: akrobatka22

Pszenne bagietki na zakwasie

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Bagietka na zaczynie poolish

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Bagietka na zaczynie poolish

Domowa bagietka i wiosenna jajecznica....

Chleb na maślance

Dodane przez: gotowanietoproste

Chleb na maślance

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży...

chleb

Dodane przez: smaki-katriny

Rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance

Jest niezwykle prosty, bardzo puszysty,...

image-08wwihh

Dodane przez: Nemi-Habibi

Chleb na maślance

Pokochałam domowe wypieki - może...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE