Domowe babeczki reniferki

0 (0 ocen)

Domowe babeczki są o wiele lepsze niż kupne :) Idealne na święta. Nasze pociechy na pewno sie ucieszą na widok tych babeczek.

Składniki:

  • okrągłe biszkopty
    słone precelki
    draże czekoladowe np.smarties
    100g białej masy cukrowej
    160g masła
    szczypta soli
    50g mąki
    3 jajka
    100g masła
    proszek do pieczenia
    260g mlecznej czekolady
    40g cukru pudru

Domowe babeczki reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na babeczki : Rozgrzej piekarnik do 170*C. Rozpuść na patelni lub w rondlu 100g masła i 200g czekolady. Ubić jajka na pianę, po czym dodaj 100g cukru oraz szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj przestudzone masło z czekoladądo spienionych jajek i przesiej do masy 50g mąki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie nałóż ciasto do foremek i włóż do piekarnika na 25min.
  • 2. Krem: Rozpuść 60g czekolady i pozwól jej ostygnąć do temp pokojowej. Następnie utrzyj ją z 60g masła i 40g cukru pudru na kremową masę. Gotowy krem nałóż na babeczki.
  • 3. Dekoracja: Najpierw umieszczamy na kremowym wierzchu biszkopty i połóż na nich czekoladowe draże ( jako nos ). Z precli wykonaj poroże. Z masy cukrowej uformuj gałki oczne, a resztki kremu posłużą do wymalowania oczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy