Domowa wegeta w słoikach

  • wyświetlono: 3242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Wegeta do słoików to super szybka do przygotowania alternatywa dla domowej kostki warzywnej (bulionetki). Sposób jest genialny i prosty. Taką domową wegetę używam od ponad roku do zup, sosów, zapiekanek czy zamiast wywaru warzywnego, mieszając ją z gotującą wodą. Mega wygodna i praktyczna sprawa (na zdjęciu wegeta otwarta po roku stania w piwnicy - wyśmienita!)

20171220_123517
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

5 marchewek
5 pietruszek
korzeń selera
por
3 cebule
2 pomidory
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
natka koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa wegeta w słoikach

  • Domowa wegeta do słoików1. Wszystkie warzywa zmiksować w maszynce (robocie kuchennym). Zasypać 400 g soli i odstawić na 40 minut. Po upływie tego czasu zamieszać wraz z sokiem i przekładać do słoików.

    NIE PASTERYZOWAĆ.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przetworyprzyprawawegeta

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

Leczo w słoikach na zimę

Dodane przez: kasik1p3

Leczo w słoikach na zimę

Warto zamknąć troszkę lata w słoiki...Dojrzewające...

Buraczki w słoiku na zimę

Dodane przez: Kloruś

Buraczki w słoiku na zimę

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny...

Fasolka w słoikach

Dodane przez: JustKuchcik

Fasolka w słoikach

Domowa fasolka szparagowa konserwowa.

Kalafior w słoikach

Dodane przez: peggi

Kalafior w słoikach

W sam raz jako szybki dodatek do...

Kapusta kiszona w słoikach

Dodane przez: anka1988

Kapusta kiszona w słoikach

Przepis posiadam od cioci. Najlepsza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.