Domowa wędlinka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem.
2.Przygotować zalewę do mięsa.
Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać.
3.Do zalewy wkładać porcjami mięso, dobrze wymieszać.
4.Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara.
5.Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na dobę.
6.Do wysokiego garnka wlać wodę, włożyć szynkowar, woda powinna być sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara.
7.Parzyć w temperaturze około 80 C 140 minut.
8.Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc
Komentarze