Domowa wędlinka z szynkowara

0 (0 ocen)

Najlepsza domowa wędlinka , robię sama wędlinki, bez żadnych konserwantów, te sklepowe niech się schowają.

Składniki:

  • zalewa do mięsa
    czosnek - 2 ząbki
    żelatyna - 4 łyżeczki
    cukier - 1 łyżeczka
    kolendra - 1 łyżeczka
    sól - 1,5 łyżeczki
    sól peklowa - 2 łyżeczki
    woda zimna - 150 ml
    łopatka wieprzowa - 1,30 kg

Domowa wędlinka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem.
  • 2. Przygotować zalewę do mięsa.
    Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać.
  • 3. Do zalewy wkładać porcjami mięso, dobrze wymieszać.
  • 4. Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara.
  • 5. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na dobę.
  • 6. Do wysokiego garnka wlać wodę, włożyć szynkowar, woda powinna być sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara.
  • 7. Parzyć w temperaturze około 80 C 140 minut.
  • 8. Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc

Komentarze

Podobne przepisy