Domowa wędlina z szynkowaru

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Smaczna domowa wędlina z szynkowaru, którą bardzo łatwo przygotować. Wędlina jest bardzo soczysta, smaczna i aromatyczna i bez konserwantów.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    Sól pieprz do smaku
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżka przyprawy do mięsa
    0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukaj osusz ręcznikiem papierowym, usuń błonki i podziel na pół.
    Połowę mięsa zmiel w maszynce a drugą pokrój w większą kostkę.
    Oba mięsa wymieszaj ze sobą dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso umieść w worku a następnie przełóż do szynkowara i dobrze uściśnij w szynkowarze.
    Załóż według instrukcji sprężynę, docisnij i zamknij szynkowar. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyjmij szynkowar godzinę wcześniej włóż do niego termometr i umieść na ściereczce w garnku z gorącą wodą, woda powinna utrzymywać temperaturę 90 st.
    Nie należy dopuścić do wrzenia wody.
    Ja do garnka wkładam termometr i sprawdzam temperaturę.
    Wędlinę parzymy do otrzymania odpowiedniej temperatury w szynkowarze na termometrze jest instrukcja jaki rodzaj mięsa ile należy parzyć, średnio proces parzenia trwa około 2,5 godziny.
    Następnie garnek z szynkowarem zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Następnie wyjmujemy szynkowar z wody i wstawiamy do lodówki.
    Wyjmujemy wędlinę z szynkowaru i worka i jest gotowa do spożycia.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować