Domowa wędlina z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukaj osusz ręcznikiem papierowym, usuń błonki i podziel na pół.
Połowę mięsa zmiel w maszynce a drugą pokrój w większą kostkę.
Oba mięsa wymieszaj ze sobą dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso umieść w worku a następnie przełóż do szynkowara i dobrze uściśnij w szynkowarze.
Załóż według instrukcji sprężynę, docisnij i zamknij szynkowar. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmij szynkowar godzinę wcześniej włóż do niego termometr i umieść na ściereczce w garnku z gorącą wodą, woda powinna utrzymywać temperaturę 90 st.
Nie należy dopuścić do wrzenia wody.
Ja do garnka wkładam termometr i sprawdzam temperaturę.
Wędlinę parzymy do otrzymania odpowiedniej temperatury w szynkowarze na termometrze jest instrukcja jaki rodzaj mięsa ile należy parzyć, średnio proces parzenia trwa około 2,5 godziny.
Następnie garnek z szynkowarem zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie wyjmujemy szynkowar z wody i wstawiamy do lodówki.
Wyjmujemy wędlinę z szynkowaru i worka i jest gotowa do spożycia.
Smacznego
Komentarze