Lubię aktywnie spędzać czas, podróżować po Polsce i świecie. Przepis na to danie wymyśliłam sama. Mój narzeczony ciągle pyta: „Kiedy ta twoja tortilla będzie gotowa?”.
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
● łyżka smalcu
● łyżeczka soli
● 1/4 l wody
Nadzienie:
30 dag pieczarek
● filet z kurczaka
● duża cebula
● 30 dag czerwonej kapusty
● kukurydza konserwowa
● olej do smażenia
● sól
● pieprz
Sos czosnkowy:
150 ml jogurtu naturalnego
● pół łyżeczki ziół prowansalskich
● 2 ząbki czosnku
Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy smalec i sól. Wyrabiamy, stopniowo dolewając wody, aż uzyska konsystencję ciasta makaronowego. Cienko wałkujemy i smażymy bez oleju na patelni o grubym dnie, aż naleśnikiz obu stron zbrązowieją (ok. 30 na ostro sekund).
2.Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki i cebulę smażymy na oleju oddzielnie, doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
3.Fileta z kurczaka myjemy, osączamy i wykrawamy tłuste części. Kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
4.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (możemy też drobno posiekać). Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek i zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.
5.Naleśniki smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, nakładamy pokrojoną na długie paski czerwoną kapustę, osączoną kukurydzę, cebulę, pieczarki i kawałki kurczaka. Naleśniki zwijamy i polewamy sosem czosnkowym.
Komentarze