REKLAMA

Domowa szynka z sosem

wyświetlono: 395 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Wciąż staram się przyrządzać mięso do podania na kolację na zimno, aby maksymalnie wykluczać z jadłospisu kupne wędliny.Oto moja kolejne propozycja - szynka marynowana w marynacie bez soli peklowej, aromatyczna, wilgotna i rozpływająca się w ustach.

opublikowany: 30.08.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej
    1 duża cebula,
    2 liście laurowe
    10 ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżka cukru brązowego( opcjonalnie)
    1 łyżka soli
    2-3 litry wody
    kilka łyżek musztardy krem z gorczycy lub
    łyżeczka utłuczonych ziaren gorczycy
    około 25 ziaren goździków
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szynkę namocz na kilka godzin w zimnej wodzie z łyżką soli
    2. Po upływie czasu mięso wyjmij, osusz.
    3. W oddzielnym garnku zagotuj 2-3 litry wody z dużą cebulą, solą, cukrem, pieprzem, liśćmi laurowymi
    4. Włóż mięso do gotującej się wody, doprowadź do zagotowania
    5. Zmniejsz płomień i dalej gotuj szynkę na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny
    6. Po upływie czasu wyjmij mięso, osusz .
    7. Ciepłe mięso natrzyj musztardą lub tłuczoną gorczycą i pozostaw w chłodzie na noc.
    8. Na drugi dzień ponacinaj mięso ostrym nożem w kratkę i wepnij w każdy narożnik powstałych kwadracików po jednym goździku
    9. Włóż mięso do rękawa do pieczenia i piecz w piecu nagrzanym do 170*C przez 1,5 godziny
    10. Wyjmij upieczoną szynkę i ostudź –skórka szynki powinna być lekko przypieczona
    11. Podaj na zimno z sosami do zimnych mięs np cumberland lub z
    chrzanem
    12. Powstały podczas pieczenia sos możesz zachować i po odparowaniu płynu wykorzystać do przygotowania sosu do szynki

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martynaprzewlocka 20170405_175904

Szynka domowa z szynkowara

Szynka domowa z szynkowara to wędlina, w sam raz na śniadanie.

kategoria: Wędliny Szynki opublikowany: 29.04.2017 | wyświetlono: 90427 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 0
Dodane przez: Habibi Chi DSC_3377_Perfect365

Domowa szynka

Najlepsze wędliny to te robione samemu. Pyszna, soczysta i naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu wędlinka.

kategoria: Wędliny Szynki opublikowany: 22.01.2018 | wyświetlono: 2951 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Natalia76 Natalia76

Domowa szynka gotowana

Smaczny i soczysty kawałek mięsa.

kategoria: Przystawki Wędliny Szynki opublikowany: 12.12.2014 | wyświetlono: 2376 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Domowa szynka gotowana

Domowa wędlina najlepsza!

kategoria: Przystawki Wędliny Szynki opublikowany: 03.11.2014 | wyświetlono: 8230 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE