Domowa szynka pończoszanka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyrób dla niezwykle cierpliwych poszukiwaczy dobrego smaku.. ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab bez kości: 2 kilogramy
    - jałowiec ziarna: 10 sztuk
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - czosnek główka: 2 sztuki
    - sól morska: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    - tymianek, świeży: 1 pęczek
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - natkai pietruszki świeża: 1 pęczek
    - pończocha: 1 sztuka
    - sznurek wędliniarski: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowa szynka pończoszanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy i wycinamy jak najwięcej tłustych błonek, starając się zachować ładny kształt mięsa.

    Do miski wsypujemy sól oraz cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, jagody jałowca, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i słodką paprykę.
    Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy lekko rozcierając.

    Oczyszczony schab nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
    Pozostawiamy w lodówce na pięć dni, każdego dnia przekładamy mięso na drugą stronę, ponownie nacieramy i odlewamy wodę.
  • 2. Po pięciu dniach osuszamy szynkę papierowymi ręcznikami i wkładamy je w pończochę, zawiązujemy supełek, ponownie owijamy.

    Następnie ściśle zawiązujemy ją sznurkiem, robimy na górze pętelkę i zawieszamy przy grzejniku w kuchni.

    Mięso suszymy przez dziesięć dni.

    Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z pończochy.
    W zasadzie jest już gotowe, smakuje wybornie pokrojone na cieniutkie plasterki, ale będzie jeszcze lepsze kiedy poleży jeszcze dwa - trzy dni w pergaminie w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Sól Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować