Domowa szynka gotowana

0 (0 ocen)

Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste, aromatyczne.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej surowej
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżki pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki kminku (niemielonego)
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Zalewa:
    1,5l wody
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki soli
    liście laurowe, ziele angielskie
    2 ząbki czosnku
    ½ kulki gałki muszkatowej

Domowa szynka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa szynka gotowana 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek.
  • Domowa szynka gotowana 2. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na 24h. Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórzyć gotowanie jeszcze dwukrotnie po 10 minut studząc mięso w zalewie po każdym gotowaniu. Ciepła świetnie nadaje się jako mięso do obiadu, wystudzona jako aromatyczna wędlina do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy