Domowa szynka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Tą domową wędlinę nauczyła mnie robić moja mama, może być użyta również na obiad

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa szynkowego lub łopatki
    6 liści laurowych
    8 kulek ziela angielskiego
    4 łyżki soli peklowej
    4 ząbki czosnku
    2 l wody


Domowa szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi i, zielem angielskim, solą peklową.
    2. Przestudzić i wrzucić mięso do powstałej marynaty oraz dodać czosnek.
    3.Marynować przynajmniej 24 godziny.
    4.Na drugi dzień wyjmujemy mięso i osuszamy, opruszamy w dowolnych swoich ulubionych przyprawach np. ziołach prowansalskich, papryce ostrej, obwiązujemy sznureczkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy.
    5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1h 50 min

Porady

Do rękawa do pieczenia możemy wlać marynatę w której moczyło się mięso, będzie wtedy bardziej soczyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy