Pyszna, zdrowa, idealna na każda okazję. Smakuje równie dobrze do kanapek jak i do obiadu :)
1 godz. 40 min
Dla 8 osób
Składniki:
Szynka domowa z filetem z kurczaka
Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina.
Składniki:
• ok 1kg szynki,
• 1 średni filet z kurczaka,
• 4 łyżki soli do peklowania,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 1 płaska łyżka ostrej papryki,
• 4-5 plasterków cieniutko pokrojonego boczku,
Domowa szynka z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę. Odstawić do lodówki na około 18 godzin.
Następnie zrobić kieszonkę w szynce i włożyć fileta owiniętego w plasterki boczku, spiąć wykałaczkami. W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała szynka gotujemy wodę. Do wody włożyć szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 3-4 minuty. Wyciągnąć szynkę i włożyć do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy. Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 1h 30 min.
Ok. 20 min przed końcem pieczenia rozcinamy delikatnie rękaw u góry aby szynka nam się ładnie zrumieniła.
Porady
Jeśli szynka posiada większą ilość tłuszczu to możemy go ściąć i owinąć fileta tym tłuszczykiem, zamiast boczku.
Komentarze