Domowa szyneczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W domu wędlinę robimy nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając odpowiednie mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 /2 łyżeczki pieprzu
    2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami
    1 gałązka rozmarynu
    2 listki laurowe
    2 łyżki oliwy z oliwek

Domowa szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1md7vib 1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny.
  • image-1yxe13o 2. Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze.
  • image-0fgokm9 3. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie.

    Podawać pokrojone w cienkie plasterki do chleba , lub w grubsze na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy