Domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.
2.Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
3.Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.
4.Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.
5.Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia.
6.Słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.
7.Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, (jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć) , u nas po 1 pasteryzacji są do dwóch 3 miesięcy w lodówce.
Komentarze