Domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki i boczku

4.46 (148 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepsza, najsmaczniejsza domowa słoikowa mielonka, wszystkie kupne nie mają szans smakowo-jakościowych przy tej domowej. SMACZNEGO!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka bez kości 1,5 kg,
    boczek świeży bez kości i skóry 50 dag,
    woda zimna 1 szklanka,
    żelatyna 1 łyżka,
    sól peklująca 1,5 łyżki,
    majeranek 2 łyżki,
    papryka słodka 2 łyżeczki,
    czosnek granulowany 1 łyżka,
    pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka,
    sól czosnkowa 1 łyżeczka,
    smalec 1/2 kostki,
    liście laurowe 6 sztuk,
    ziele angielskie 12 sztuk
Wystaw ocenę:

4.46 (148 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielonka słoikowa 1. Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.
  • mielonka słoikowa 2. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
  • mielonka słoikowa 3. Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.
  • mielonka słoikowa 4. Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.
  • mielonka słoikowa 5. Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia.
  • mielonka słoikowa 6. Słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.
  • mielonka słoikowa 7. Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, (jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć) , u nas po 1 pasteryzacji są do dwóch 3 miesięcy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Mielenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować