Domowa przyprawa do piernika

0 (0 ocen)

  • 15 min

Aromatyczna przyprawa do piernika i grzanego wina. O wiele lepsza niż oferowane na sklepowych półkach. Przygotowując domową przyprawę mamy pewność, że w swoim składzie nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka i cukier. Taką przyprawę możemy modyfikować w dowolny sposób, według uznania.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki

    imbir mielony 20 g
    kora cynamonu lub mielony 50 g
    goździki całe 20 g
    strączki wyłuskanego kardamonu 10 g
    ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka
    gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka
    duża gwiazdka anyżu 1
    ziele angielskie 10 g
    pieprz czarny 5 g
    laska wanilii 1/2
    skórka z pomarańczy 1 /2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa przyprawa do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Pomarańczę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na parę minut. Następnie ścieramy samą skórkę ( bez białej warstwy. która jest gorzka ). Wszystkie składniki umieszczamy początkowo w moździerzu i tłuczemy/ ucieramy na mniejsze kawałki ( poza mielonymi ). Następnie przekładamy wraz z zmielonymi przyprawami do pojemnika malaksera lub do młynka i mielimy na pył. Mieląc składniki w malakserze lub blenderze na początku mielimy pulsacyjnie. Przyprawę do piernika przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Porady

Do przygotowania przyprawy potrzebny jest dobry i mocny sprzęt. Dlatego, aby nie uszkodzić go proponuję uprzednio utłuc najtwardsze składniki w moździerzu lub tłuczkiem, a składniki zawinąć w bawełnianej szmatce. Mielenie należy zacząć od pulsacyjnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować