Domowa polędwica, prawie łososiowa ale lepsza …

  • wyświetlono: 20900 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Od jakiegoś czasu myślę o suszonych, domowych wędlinach i znajduję co raz więcej argumentów za … Wiem co w nich jest a czego nie ma (różnych „ulepszaczy i poprawiaczy” smaku), wiem kto i jak je zrobił, no i mam wpływ na smak.

Sezon na smak
  • 20min

Składniki

1 kg schabu środkowego
2 szklanki cukru
1 szklanka soli
2 łyżeczki soli do peklowania
czosnek suszony mielony
tymianek suszony
pieprz biały

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa polędwica, prawie łososiowa ale lepsza …

  • 1. Schab dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i ścięgien, nie usuwajmy tłuszczu (jeżeli jakiś jest) ponieważ dodaje on smaku. Następnie osuszamy mięso i przekładamy do pojemnika, w którym będzie leżakować, wsypujemy cukier tak, aby dokładnie pokrył schab i wkładamy do lodówki na 2 dni. (Jeżeli w pojemniku zacznie zbierać się płyn – odlewamy).

    Po upływie 2 dni, schab dokładnie myjemy (powinien w tym czasie lekko stwardnieć i zmienić kolor na ciemno bordowy), osuszamy, nacieramy solą peklującą i tym razem obsypujemy solą i znów na 2 dni do lodówki.

    Po tym czasie obmywamy schab z soli, wycieramy do sucha i obtaczamy w przyprawach. Nie podałam dokładnej ich ilości ponieważ jest to sprawa indywidualna, niech każdy doda tyle ile lubi, ważne tylko, aby przyprawy dokładnie otuliły mięso, tworząc aromatyczną skórkę.

    Kiedy schab zostanie już zamarynowany, wkładamy go do cienkiej podkolanówki , zawiązujemy i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Suszymy minimum 4 dni (można dłużej ale mięso będzie wtedy twardsze) a potem przekładamy do lodówki. Polędwica jest już gotowa do spożycia ale pamiętajmy, że wciąż będzie jeszcze dojrzewać, więc jej smak może się trochę zmieniać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakipolędwica łososiowawędliny domowebez konserwantówpolędwica suszonaschab suszonywędliny wolno dojrzewające

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwica "Czarnolas"

Dodane przez: PolskaGotuje

Polędwica "Czarnolas"

Polędwica "Czarnolas", regionalne_dania

image-0yuy38m

Dodane przez: kuchcik89

Cannelloni "prawie tradycyjne"

Moje cannelloni nie jest tradycyjne,...

smacznego

Dodane przez: tytus

Prawie meksykańska enchilada

Pyszne danie z meksykańską nutą.

image-0ibfvdi

Dodane przez: Kasia_S

Rolada łososiowa

świetna przekąska na imprezy i...

polendwica gotowana

Dodane przez: kaska193

Gotowana polędwica

Bardzo dobra jako wędlina, może...

Polędwica suszona

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Polędwica dojrzewająca

Krucha i smaczna wędlina.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE