Domowa pizza z patelni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna i szybka w przygotowaniu pizza z patelni, która smakuje równie wyśmienicie jak pieczona w piekarniku.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki najlepiej typu 00
    20 g drożdży suchych
    300 ml wody
    Łyżka oliwy
    Sól – pół łyżeczki
    Dodatki do pizzy:
    Passata pomidorowa
    Pieczarki
    1 opakowanie mozzarelli
    Salami kilka plasterków
    1 papryka
    Ciemne oliwki
    Przyprawy: bazylia, oregano, tymianek
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiewamy przez sitko do większej miski i dodajemy sól i mieszamy.
    2. Drożdże rozprowadzamy w 100 ml ciepłej wody i dodajemy do przesianej mąki i dodajemy resztę wody czyli 200ml i łyżkę oliwy.
    3. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
    4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkujemy na kształt patelni.
    5. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie, dodając odrobinę soli.
    6. Rozwałkowane ciasto kładziemy na zimną, nasmarowaną oliwą patenie i zapalamy delikatny ogień pod patelnią, czekamy aż nam się spód delikatnie zarumieni i przekładamy na drugą stronę. Wtedy na pizzy nakładamy: passate, plasterki mozzarreli, podsmażone pieczarki, salami, paprykę i oliwki.
    7. Posypujemy wszystko bazylią, oregano i tymiankiem.
    8. Przykrywamy wszystko przykrywką i czekamy, aż się ciasto usmaży

Porady

Podawać z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować