Smaczna i szybka w przygotowaniu pizza z patelni, która smakuje równie wyśmienicie jak pieczona w piekarniku.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki najlepiej typu 00
20 g drożdży suchych
300 ml wody
Łyżka oliwy
Sól – pół łyżeczki
Dodatki do pizzy:
Passata pomidorowa
Pieczarki
1 opakowanie mozzarelli
Salami kilka plasterków
1 papryka
Ciemne oliwki
Przyprawy: bazylia, oregano, tymianek
Oliwa z oliwek
Domowa pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiewamy przez sitko do większej miski i dodajemy sól i mieszamy.
2. Drożdże rozprowadzamy w 100 ml ciepłej wody i dodajemy do przesianej mąki i dodajemy resztę wody czyli 200ml i łyżkę oliwy.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkujemy na kształt patelni.
5. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie, dodając odrobinę soli.
6. Rozwałkowane ciasto kładziemy na zimną, nasmarowaną oliwą patenie i zapalamy delikatny ogień pod patelnią, czekamy aż nam się spód delikatnie zarumieni i przekładamy na drugą stronę. Wtedy na pizzy nakładamy: passate, plasterki mozzarreli, podsmażone pieczarki, salami, paprykę i oliwki.
7. Posypujemy wszystko bazylią, oregano i tymiankiem.
8. Przykrywamy wszystko przykrywką i czekamy, aż się ciasto usmaży
Komentarze