Przywiezione skarby z Podhala przemyciłam w pizzy , która rodzinie bardzo posmakowała . Oscypki mają charakterystyczny smak i zapach , które idealnie smakują w połączeniu z konfiturą z żurawiny .
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 dag . drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
3 łyżki oleju
2 szczypty soli
Dodatkowo:
1 oscypek mały nie wędzony
1 oscypek mały wędzony
10 dag. sera oscypek -gałka
konfitura z żurawiny z Podhala
4 łyżki keczupu
4 plasterki szynki - u mnie od szwagra
1 spora cebula
2 łyżki masła
szczypta soli
czubryca zielona
blaszka do pizzy posmarowana olejem
Domowa pizza z oscypkiem , szynką , cebulką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże posypuje cukrem , dodaje mleko , mieszam , odstawiam na ok. 15 minut. Do mąki dodaje olej , sól , wyrośnięty zaczyn , zagniatam elastyczne ciasto , lekko podsypuję mąką , nakrywam miską , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut .
2.Szynkę kroję w paski , ser - gałka kroję w plasterki , nie wędzony oscypek trę na tace o dużych oczkach , wędzony oscypek kroję w plasterki . Cebulę obieram , kroję w plasterki , posypuję solą , podsmażam na masełku , studzę . Ciasto kładę na blaszce , rozciągam palcami na koło , ciasto smaruję keczupem , na keczupie rozkładam starty oscypek , na oscypku na przemiennie układam szynkę , ser w plastrach i oscypek wędzony , a także cebulę . Na plasterkach sera rozkładam konfiturę , całość posypuję czubrycą . Gdy pizza podrośnie ok. 10 minut , pizzę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę ok. 20 minut na rumiano .
Komentarze