Domowa pizza z bekonem i oliwkami

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Domowa pizza z bekonem i oliwkami jest bardzo, ale to bardzo smaczna...Pasuje na spotkanie w czasie EURO 2012 i wspólne biesiadowanie pasjonatów piłki nożnej,a także na każdą inną okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:500 gram maki pszennej,pół kostki drożdży,200 ml ciepłej wody,szczypta soli morskiej,szczypta cukru,3 łyżki oleju
    Na farsz:zielone oliwki w zalewie, 8 plastrów bekonu,10 pieczarek, pół szklanki żółtego sera pełnotłustego -tartego lub parmezanu,2 pomidory z puszki,1 łyżka koncentratu pomidorowego,szczypta soli,szczypta czarnego pieprzu (mielonego),2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza z bekonem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić z ciepła wodą,dodać cukier,wymieszać.Do dużej miski wsypać mąkę,sól,wlać rozczyn drożdżowy,wymieszać,przełożyć na tsolnicę,zagnieść elastyczne ciasto.Dodać olej,,ponownie zagnieść.POdczas zagniatania stolnicę posypywać mąką.
  • 2. Wyrobione ciasto ponownie włozyc do miski,przykryć suchą ścierką. Po 15 minutach rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem,można tez użyć silikonowej maty do pieczenia pizzy.
  • 3. Przygotować farsz:oliwki wyjąć z zalewy,bekon pokroić w paski.Pieczarki oczyścić,pokroić w cienkie plasterki,posmażyć na oleju.Pomidory z puszki zmiksować z koncentratem pomidorowym i solą.
  • 4. Ciasto posmarować sosem pomidorowym,a na nim ułożyć pieczarki,bekon,oliwki.Całość posypać serem i pieprzem.Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C.Brzegi ciasta powinny być zrumienione.

Porady

Pizzę można posypać też ulubionymi suszonymi ziołami i czosnkiem. Podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym.Pieczarki mozna podsmażyc z cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować