Domowa pizza margherita z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok . 15 minut . Do mąki dodaję zaczyn , oliwę , sól , wodę , zagniatam elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki , ciasto podsypuję mąką , nakrywam , pozostawiam na ok . godzinę do wyrośnięcia .
2.Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję przecier , doprawiam solą , cukrem , pieprzem , posiekanym tymiankiem i bazylią , doprowadzam do zagotowania . Pół sosu miksuję blenderem , odstawiam .
3.Ciasto przekładam na blaszkę , rozciągam palcami tworząc koło . Ciasto smaruję sosem nie zmiksowanym , obkładam plasterkami mozzarelli , plasterkami pomidorów i małymi pomidorkami . Całość skrapiam oliwą z oliwek , piekę ok . 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni . Lekko osypuję ziołami , parmezanem i listkami bazylii , u mnie odmiana o drobnych listkach ale bardzo aromatyczna. Podaję z sosem zmiksowanym .
Porady
Ja użyłam mieszanki pomidorów z własnego warzywniaka :)
Komentarze