Domowa pizza jak zrobić - przepis, ciasto do pizzy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pizza domowa wykonana własnoręcznie smakuje również dobrze jak w pizzerii.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30-40 gr drożdży
    3 szklanki mąki pszennej
    szklanka letniej wody
    5-6 pomidorów
    jogurt naturalny gęsty
    majonez
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    przyprawa do pizzy
    oliwa/olej
    cukier
    czosnek
    papryka czerwona/żółta
    ser mozarella
    pieczarki
    szynka
    cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pizza

Domowa pizza jak zrobić - przepis, ciasto do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 152# Pizza domowa od A do Z - Rapanujo działa z bratem w kuchni. Patrz opis!!!!! 1. 1. Ciasto do pizzy ( 2 x 32 cm )
    Rozczyn do ciasta
    - szklanka ciepłej/letniej wody ( 200 ml )
    - 30-40 gr drożdży
    - płaska łyżeczka cukru
    Do wody rozdrabniamy drożdże, dodajemy cukier i dobrze mieszamy na jednolity płyn, odstawiamy na 10-15 min. ( powinniśmy zauważyć lekkie pienienie, " pracę drożdży" ).
    Do plastikowego pojemnika przesiewamy 3 szklanki mąki pszennej i dodajemy szczyptę soli.
    Po ok. 10-15 min. wlewamy rozczyn do mąki, mieszamy i zaczynamy ugniatać ciasto przez ok. 15 min. aby składniki dobrze się połączyły.
    Jeżeli ciasto jest za mokre, klei się do rąk to podsypujemy mąką.
    Wyrobione ciasto formujemy w kule i przykrywamy ściereczką na 30 min. do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ugniatamy ciasto przez chwilę i dzielimy na 2 równe kawałki.
    Blachy smarujemy olejem lub oliwą.
    Bierzemy 1 kawałek ciasta, lekko rozwałkowując w kształt koła, przekładamy na blaszkę i rozciągamy po okręgu aż będzie na całej brytfanie. To samo robimy z 2 kawałkiem, możemy to robić naprzemiennie po trochu rozciągając każde ciasto ( wtedy jedno nam rośnie i lepiej się formuje ).
    Gdy blachy już gotowe, możemy przystąpić do nakładania sosu, po tej czynności możemy posypać pizze przyprawą, następnie kładziemy przetarty na tarce ser mozarella i nasze składniki ( dodajemy co lubimy ): szynkę, cebulę, papryki czerwoną i żółtą oraz na koniec pieczarki ( pieczarki możemy podsmażyć na patelni redukując wodę z nich, mniej będzie wody na pizzy). Jeżeli został ser, posypujemy nim pizze.
    Piekarnik nagrzany do ok. 210-220 stopni, więc wrzucamy nasze dzieło ;) na około 20-25 min.
    Pamiętamy, że nasze składniki wypuszczą trochę wody podczas pieczenia, więc warto dawać ich z umiarem, dlatego że ta woda może wypłynąć poza ciasto albo spód do pizzy przemoknie i wtedy będziemy musieli się pomęczyć, aby oddzielić pizze od blaszki.
    2. Sos do pizzy
    - 4-6 pomidorów obranych ze skóry
    - 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    - sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier ( albo co lubicie w takim sosie to dodajcie )
    Pomidory pokrojone wrzucamy do małego garczka, dodajemy czosnek i przyprawy co jakiś czas mieszając, gotujemy do momentu redukcji soku/ wody z pomidorów, aby po nałożeniu na ciasto nam się nie wylała poza bo przywrze nam spód do pizzy do brytfanki.
    Zostawiamy do ostudzenia, możemy zmiksować.
    3. Sos czosnkowy
    - jogurt naturalny gęsty
    - 2-3 łyżki majonezu

Porady

Drożdże w temp. pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować