1.Ciasto:
1. Do miski wsypujemy produkty sypki- mąka, cukier, sól- mieszamy. Następnie mokre- olej oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie.
2. zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy (musi odchodzić od rąk).
3. Odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 30-40 min do wyrośnięcia.
2.Wierzch:
1. Kroimy pieczarki, ścieramy ser.
3.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki- u mnie blaszka 35x35 cm). Smarujemy keczupem i sypiemy oregano wg uznania. Rozkładamy wędlinę, pieczarki i wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 min. Pod koniec posypujemy serem tak żeby się rozpuścil.
4.Do małego naczynia wlewamy mały jogurt naturalny- ja używam z Zott, dodajemy kilka łyżeczek majonezu, 2 żąbki czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę czosnku granulowanego. Wszystko mieszamy.
SMACZNEGO!!!
Porady
Na ciasto można położyć wszystko to co lubimy np. kurczaka, pomidora, krewetki, surimi, ananasa.
Komentarze