• 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną, domową pizzę z mnóstwem dodatków. Taka domowa pizza jest prosta do przygotowania a jak smakuje! Polecam na kolację.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    100 ml ciepłej wody
    oraz: 2-3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
    125 g mozzarelli
    1/4 czerwonej papryki
    1 parówka z szynki
    pół cebuli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    5-6 pieczarek
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    okrągła blaszka o średnicy 28 cm
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pizza

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, suszone drożdże oraz wlewamy olej i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy dodatki: mozzarellę odsączamy z zalewy z ścieramy na jarzynowej tarce, paprykę kroimy w kosteczkę. Parówkę kroimy w cienkie plasterki, cebulkę kroimy drobno. Pieczarki obieramy i kapelusze kroimy w cienkie plasterki (ogonki można również dodać do pizzy albo pokroić drobno i ususzyć). Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy połową startej mozzarelli. Na serze układamy paprykę, parówkę, cebulkę oraz pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy do nagrzanego pizzę. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mozzarella Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować