Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wody
5 dag drożdży
łyżka oleju
szczypta soli i cukru
Farsz:
pół słoika sosu pomidorowego (w tym przypadku sos Mediolański Dawtona)
średnia papryka czerwona i żółta
500g pieczarek
średnia cebula
150g sera żółtego
kula sera mozzarella
10 oliwek czarnych
3 ogórki konserwowe
150g szynki konserwowej
pół puszki kukurydzy konserwowej
zioła prowansalskie, majeranek,przyprawa do pizzy
1.Ciasto:
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę, sól i olej mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość ponownie je wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blachę.
2.Pieczarki i cebulę kroimy w drobne cząstki i dusimy z na maśle przez około 15 min. Papryki,ogórki, szynkę i sery kroimy w cienkie słupki. Oliwki w kółeczka.
3.Ciasto dość obficie smarujemy sosem, następnie wykładamy uduszone pieczarki oraz pozostałe składniki (papryki, ogórek,szynkę, oliwki,kukurydzę). Przyprawiamy przyprawą do pizzy oraz ziołami prowansalskimi i majerankiem. Posypujemy serami.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 min.
Komentarze