Domowa pizza z salami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące i jednocześnie delikatne ciasto w wersji cienkiej lub grubej, jak kto lubi :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500ml letniej wody
    - 30-35g drożdży
    - 2,5 łyżeczki soli
    - 2 łyżeczki cukru
    - 850g mąki
    - szczypta pieprzu
    - 5 łyżek oleju

Domowa pizza z salami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. Do letniej wody w kruszyć drożdże i dodatkowe 30g mąki. Odstawić na chwilę.
    Do misy miksera wsypałam mąkę, cukier, sól i pieprz. Hakiem przemieszałam, następnie dodałam olej i rozczyn. Hak cały czas pięknie ugniatał mi ciasto. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.
  • pizza 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą już na blaszce rozciągać palcami. Posmarować sosem (ja tu akurat miałam domowy sos z dyni, papryki i cebuli z ziołami). Na to starkowana mozarella i ułożyć ulubione dodatki :)
  • pizza 3. Piekarnik rozgrzać do 240°C i dopiero włożyć pizzę.
    Ciasto jest bardzo delikatne i lekko chrupiące

Komentarze

Podobne przepisy