Domowa pizza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Któż z nas nie kocha pizzy :-), jest to danie uniwersalne, każdy może dobrać swoje ulubione składniki, dodatki oraz sosy. Oto mój sposób na przygotowanie domowej pizzy na puszystym, miękkim cieście w wersji warzywnej.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na jedną dużą pizzę (33cm):

    na ciasto:

    350g mąki (ja najbardziej lubię na wrocławskiej ale wyjdzie z każdej)

    20g świeżych drożdży

    szczypta soli

    2 łyżki oliwy

    300ml ciepłej wody

    na sos:

    150ml przecieru pomidorowego

    szczypta oregano

    szczypta bazylii

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz

    łyżka oliwy

    dodatki na wierzch:

    czarne oliwki 2-3łyżki

    pół papryki

    3-4 pieczarki

    150g sera żółtego (tłustego, który dobrze się topi)

    łyżka oliwy do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.

    2.Drożdze rozrobić w letniej wodzie, dodać szczyptę cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować (około 5-10 minut).

    3.Do mąki dodać oliwę oraz zaczyn, stopniowo dolewać wodę (trzeba sprawdzić ile wody zabierze mąka, tak aby ciasto nie było za twarde ani za luźne, u mnie prawie zawsze wychodzi 300ml).

    4. Ciasto zagniatać do połączenia składników (3-4minuty). Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1h, aż podwoi objętość.

    5.Do rondelka wlać łyżkę oliwy, dodać przecier pomidorowy, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy się zagotuje – wyłączyć.

    6. Przygotować dodatki: ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, pieczarki posiekać w cienkie plasterki, papryki pokroić w paski, oliwki przeciąć na połówki.

    7.Piekarnik rozgrzać do 200C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

    8.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na wielkość blachy. Posmarować sosem pomidorowym, na niego wyłożyć dodatki, posypać startym serem oraz pokropić oliwą.

    9.Piec 20-25 minut w 200C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować