Któż z nas nie kocha pizzy :-), jest to danie uniwersalne, każdy może dobrać swoje ulubione składniki, dodatki oraz sosy. Oto mój sposób na przygotowanie domowej pizzy na puszystym, miękkim cieście w wersji warzywnej.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
na jedną dużą pizzę (33cm):
na ciasto:
350g mąki (ja najbardziej lubię na wrocławskiej ale wyjdzie z każdej)
20g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki oliwy
300ml ciepłej wody
na sos:
150ml przecieru pomidorowego
szczypta oregano
szczypta bazylii
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oliwy
dodatki na wierzch:
czarne oliwki 2-3łyżki
pół papryki
3-4 pieczarki
150g sera żółtego (tłustego, który dobrze się topi)
2.Drożdze rozrobić w letniej wodzie, dodać szczyptę cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować (około 5-10 minut).
3.Do mąki dodać oliwę oraz zaczyn, stopniowo dolewać wodę (trzeba sprawdzić ile wody zabierze mąka, tak aby ciasto nie było za twarde ani za luźne, u mnie prawie zawsze wychodzi 300ml).
4. Ciasto zagniatać do połączenia składników (3-4minuty). Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1h, aż podwoi objętość.
5.Do rondelka wlać łyżkę oliwy, dodać przecier pomidorowy, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy się zagotuje – wyłączyć.
6. Przygotować dodatki: ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, pieczarki posiekać w cienkie plasterki, papryki pokroić w paski, oliwki przeciąć na połówki.
7.Piekarnik rozgrzać do 200C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
8.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na wielkość blachy. Posmarować sosem pomidorowym, na niego wyłożyć dodatki, posypać startym serem oraz pokropić oliwą.
Komentarze