Uwielbiam domową pizze, żadna gotowa nie jest w stanie jej dorównać.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
220 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pieprz
zioła prowansalskie
Dodatki:
sos pomidorowy, u mnie domowy
300 g salami
2 czerwone cebule
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 słoiczek pieczarek w soli
300g sera żółtego
słoik oliwek
Sos czosnkowy:
1 łyżka majonezu
400 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz
1.Mąkę mieszamy z ziołami, solą i pieprzem oraz drożdżami, umieszczamy w misie robota kuchennego i wlewamy wodę z oliwą, wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Ciasto wystarczy na dużą blachę z piekarnika.
Wyrośnięte ciasto rozwalkowujemy na osypanym mąką blacie. Przekładamy je na wysmarowaną olejem blaszkę i dociskamy dokładnie palcami. Następnie smarujemy sosem pomidorowym.
3.Ukadamy wszystkie składniki :salami w plastry, cebulę w piórka, osączone pieczarki i fasolą.
4.Całośc posypujemy startym serem.
Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.
5.Z jogurtu, majonezu i przeciśniętego czosnku mieszamy sos, doprawiamy.
Podajemy z pizzą.
Smacznego
Komentarze