Chcę podzielić się banalnie prostym przepisem na te wspaniałe placki, które idealnie pasują do wszelkiego rodzaju kanapek, past, humusu czy sosów. Zapewne składniki na ten chlebek znajdą się w każdej kuchni, więc do dzieła :)
1.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, drożdże- wymieszać. Dodać ciepłą wodę (nie gorącą!), wymieszać dokładnie i zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do miseczki posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 1 godzinę. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 8 równych kawałków i odstawić na kolejne 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące się, należy posmarować ręce oliwą przed rozpoczęciem pracy z ciastem. Rozwałkować 8 placków (ja wykładałam ciasto na podsypaną mąką blachę, spłaszczałam kulki ciasta i rozciągałam rękami do pożądanej wielkości). Rozwałkowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i przyprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10-13 minut. Smacznego :)
Komentarze