Domowa pita

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chcę podzielić się banalnie prostym przepisem na te wspaniałe placki, które idealnie pasują do wszelkiego rodzaju kanapek, past, humusu czy sosów. Zapewne składniki na ten chlebek znajdą się w każdej kuchni, więc do dzieła :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej, 350ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki drożdży instant, 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Placki

Domowa pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, drożdże- wymieszać. Dodać ciepłą wodę (nie gorącą!), wymieszać dokładnie i zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do miseczki posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 1 godzinę. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 8 równych kawałków i odstawić na kolejne 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące się, należy posmarować ręce oliwą przed rozpoczęciem pracy z ciastem. Rozwałkować 8 placków (ja wykładałam ciasto na podsypaną mąką blachę, spłaszczałam kulki ciasta i rozciągałam rękami do pożądanej wielkości). Rozwałkowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i przyprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10-13 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować