Domowa pieczona szynka miodowo-musztardowa z filetem z kurczaka

5 (1 ocen)

Bardzo lubię połączenie szynki z filetem. Dzisiaj w marynacie miodowo musztardowej.Pyszna, delikatna domowa szyneczka. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina. Prezentuje się efektownie, a smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg szynki (najlepiej kulka),
    1 filet z kurczaka (ok 20 dag),
    3-4 plasterki cieniutko pokrojonego boczku (najlepiej tłustszego),
    marynata:
    1-2 łyżki płynnego miodu,
    1 łyżka musztardy ( u mnie słowacka)
    2-3 łyżki soli himalajskiej,
    2 ząbki czosnku (zgniecione przez praskę),
    ½ łyżeczki papryki ostrej, słodkiej, curry, kurkumy
    2-3 łyżki oliwy z oliwek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Wędliny Szynki

Domowa pieczona szynka miodowo-musztardowa z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięsa myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. W szynce robimy kieszonkę taka aby zmieścił się w niej filet, również środek nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
    Do szynki wkładamy fileta owiniętego w plasterek boczku, spinamy wykałaczkami. Szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, dokładnie spinamy. Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 70-80 min. Następnie skręcamy piekarnik do ok. 170-180 rozcinamy delikatnie rękaw u góry, podlewamy mięso powstałym sosem i pieczemy około 40-45 min, tak aby szynka nam się ładnie zrumieniła.
    Odstawiamy aby szynka całkiem ostygła, najlepiej na kilka godzin, wtedy ładnie będzie się kroić. Smacznego!

Porady

Mięso najlepiej jest umieścić z rękawem w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować