Domowa pasta jajeczna

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mam słabość do takich past od dziecka, a domowa pasta jajeczna zawsze była moją ulubioną. Od czasu do czasu lubię ją zrobić na piątek lub niedzielne śniadanie. U nas wszyscy bardzo lubią, więc podzielę się z Wami moim udanym przepisem na taką właśnie pastę. Moją pastę jajeczną urozmaicam zawsze tartym żółtym serem. U mnie w domu zawsze obowiązkowo z domowym pieczywem, dziś akurat bułki z ziarnami, przepis na idealne śniadanie.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    80 g żółtego sera
    0,5 pęczka szczypiorku
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    1 łyżeczka musztardy
    majonez - przyjęte jest, że na 1 jajko 1 łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasty Pasta jajeczna Ser

Domowa pasta jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą i odstaw, żeby ostygły.
    Następnie jajka obierz ze skorupki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
    Dodaj starty na dużych oczkach tarki żółty ser, posiekany drobno szczypiorek, musztardę i majonez. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Jeśli pasta jest zbyt sucha dodaj majonezu.
    Pastę najlepiej odstawić na parę godz. do lodówki, żeby smaki dobrze się przegryzły.
    U nas zawsze robię dzień przed wieczorem i wstawiam na noc do lodówki, a na drugi dzień mamy domową pastę jajeczną na śniadanie, oczywiście obowiązkowo z domowym pieczywem.

Porady

Pastę możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami, możesz pominąć np. żółty ser i dodać tuńczyka z puszki jeśli lubisz itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ser żółty Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować