Domowa pachnąca konfitura wiśniowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dwa składniki: wiśnie i trochę cukru, chwilę roboty i mamy pyszną konfiturę, domową i pachnącą. Polecam zrobić w większej porcji, bo z kg owców wychodzi 2 słoiczki. Konfitura jest pyszna. Warto mieć ją w swojej spiżarni. Idealna do naleśników, gofrów, lodów, ciast, babeczek i czy tak po prostu zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu )
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa pachnąca konfitura wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg ponieważ odpadną nam pestki. Wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około godziny ) zdejmujemy z ognia.
  • 2. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.
  • 3. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.

Porady

Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml. Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram. Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować