Domowa nutella

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

O niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej. Przepis mam od Mirabelki :-)

  • 30 min

Składniki:


  • 100 g orzechów laskowych
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    120 - 130 ml mleka
    2 łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy układamy na blaszce w jednej warstwie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 12 - 15 minut. Uprażone orzech zawijamy w szorstką ściereczkę i ścieramy łupiny. Następnie wkładamy orzechy do blendera i miksujemy je na gładką masę.
  • 2. Mleko podgrzewamy w rondelku. Dokładamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu jej rozpuszczenia cały czas mieszając.
    Mleko z czekoladą wlewamy do orzechów, dosypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Tak uzyskany krem przelewamy do słoiczka, po ostygnięciu zakręcamy i wkładamy do lodówki.
    Przechowujemy w lodówce 1 tydzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować