Domowa mielonka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

PYSZNA DOMOWA MIELONKA. COŚ ODMIENNEGO, GDY MAMY JUŻ DOŚĆ SKLEPOWYCH WĘDLIN.

  • Łatwy

Składniki:

  • - Mięso wieprzowe: 5 kilogramów
    - czosnek (1 główka): 1 sztuka
    - sól do smaku ok: 4 łyżki
    - pieprz do smaku: 1 łyżka
    - woda: 1.5 litra

Domowa mielonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy