Domowa masa makowa z likierem Amaretto

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smaczna domowa masa makowa do strucli świątecznej lub łazanek.

  • 25 min

Składniki:

  • 600 g maku suchego niebieskiego
    300 g różnych bakalii: rodzynki, żurawina, figi, daktyle, suszone śliwki
    3/4 szkl.. cukru
    2 czubate łyżki miodu naturalnego
    2 duże jajka wiejskie
    150 g masła
    2 łyżki likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery Jajko

Domowa masa makowa z likierem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suchy mak 1. Suchy mak wsypujemy do głębokiego rondelka.
  • mak zalany wodą 2. Zalewamy mak zimną wodą, ok. 500 ml.
  • prażenie maku 3. Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie prażymy do odparowania wody. Cały czas mieszamy, aby nie przypalić.
  • mielenie maku 4. Mak studzimy. A następnie 3 x mielimy.
  • bakalie 5. Przygotowuje ulubione bakalie: żurawinę, rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki.
  • namoczone bakalie 6. Bakalie moczymy, albo we wrzątku lub rumie kilkanaście min.
    Odcedzamy. Jeśli w rumie- pozostawiamy, bez odlewania.
  • masło z cukrem 7. W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier.
  • masło, miód, cukier 8. Wlewamy miód. Rozpuszczamy.
  • przygotowanie masy makowej 9. Wsypujemy mak. Mieszamy.
  • bakalie w masie makowej 10. Dodajemy namoczone bakalie. Mieszamy.
  • żółtka w masie makowej 11. Wbijamy żółtka, szybko mieszamy. Przez chwilkę razem podgrzewamy całą masę.
  • masa makowa 12. Studzimy masę.
  • piana z białek 13. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • łączenie ubitej piany z masą makową 14. Łączymy pianę z masą makową.
    Wlewamy likier Amaretto. Delikatnie mieszamy.
  • domowa masa makowa 15. Masą przekładamy dowolne ciasta, np drożdżową struclę. Smakuje także z dodatkiem makaronu lub do wigilijnej kutii czy paluszków.
  • domowa masa makowa 16. Smacznego :)

Porady

Podany czas jest, bez oczekiwania na studzenie. Mak możemy zalać mlekiem. Mak wsypujemy zawsze do głębszego naczynia, bo podczas prażenia masa rośnie, a mak "podskakuje". Rodzynki moczymy w gorącej wodzie lub rumie, wtedy niepotrzebny aromat. Najlepiej cukier, miód dodawać stopniowo, aby masy nie przesłodzić. W razie konieczności wlewamy sok z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jajka Likier Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować