Domowa lasagne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super danie z makaronem lasagne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 płatów makaronu do lasagne
    2 małe cebule
    1 ząbek czosnku
    200 g mięsa mielonego z piersi indyka
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    1 łyżka oleju
    pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i oregano
    50 g żółtego sera
    Beszamel: 1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szkl mleka
    1 łyżeczki soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej
    Sól, oliwa i woda do gotowania makaronu
    Masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy przez 2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy płaty makaronu i rozdzielamy płaty lasagne. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały.Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było grudek). Potem wlewamy mleko i mieszamy aż nie będzie grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy. Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować