15 płatów makaronu do lasagne
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
200 g mięsa mielonego z piersi indyka
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i oregano
50 g żółtego sera
Beszamel: 1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szkl mleka
1 łyżeczki soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej
Sól, oliwa i woda do gotowania makaronu
Masło do formy
Domowa lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy przez 2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy płaty makaronu i rozdzielamy płaty lasagne. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały.Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było grudek). Potem wlewamy mleko i mieszamy aż nie będzie grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy. Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze