Domowa kruszonka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną, chrupiącą i aromatyczną domową kruszonkę. Kruszonka to świetny dodatek do deserów, lodów oraz drożdżówki. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szkl mąki (ja dałam orkiszową białą)
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    50 g masła

Domowa kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę mieszamy i staramy się zagnieść jak ciasto kruche, na koniec rozcieramy ciasto palcami na drobne "kuleczki". Wkładamy ciasto na kruszonkę na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy kruszonkę (ma być równa warstwa). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia mieszamy kruszonkę.Gotową kruszonkę studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy