Domowa kremówka

4.5 (178 ocen)

Jest pyszna.

Składniki:

  • - opakowanie gotowego chłodzonego ciasta francuskiego
    krem:
    - 0,5 l mleka
    - 3 żółtka
    - 1 jajko
    - 3 łyżki cukru
    - cukier wanilinowy
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 10 dag masła lub margaryny
    bita śmietana:
    - 200ml śmietanki 30%
    - 2 łyżki cukru
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem: utrzeć na puszystą masę żółtka z jajkiem, dodać 3 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Zagotować w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącego mleka i zagotować ciągle mieszając. Powoli dodawać utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełożyć garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudzić, nie przerywając mieszania. Masło rozetrzeć, dodawać stopniowo budyń.
  • 2. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić, dodać cukier.
  • 3. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na blachę i piec ok.8 min. w temp. 200°C. Drugą część pokroić w kwadraty takiej wielkości, jakie będą porcje ciasta, i też upiec. Z upieczonego ciasta ostrym nożem odkroić część wypukłego wierzchu. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową, bitą śmietanę, a na wierzch upieczone kwadraty ciasta ( dzięki temu łatwo będzie można pokroić kremówkę na porcje). Ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować