Domowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować krem: utrzeć na puszystą masę żółtka z jajkiem, dodać 3 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Zagotować w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącego mleka i zagotować ciągle mieszając. Powoli dodawać utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełożyć garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudzić, nie przerywając mieszania. Masło rozetrzeć, dodawać stopniowo budyń.
2.Śmietankę dobrze schłodzić, ubić, dodać cukier.
3.Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na blachę i piec ok.8 min. w temp. 200°C. Drugą część pokroić w kwadraty takiej wielkości, jakie będą porcje ciasta, i też upiec. Z upieczonego ciasta ostrym nożem odkroić część wypukłego wierzchu. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową, bitą śmietanę, a na wierzch upieczone kwadraty ciasta ( dzięki temu łatwo będzie można pokroić kremówkę na porcje). Ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze