REKLAMA

Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą

wyświetlono: 1639 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Przepis pochodzi z internetu Zrobiłam go wg mojego smaku Skład można zmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie

opublikowany: 17.11.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • - 2 cebule
    - 1 por
    - 3 ząbki duże czosnku
    - 4 marchewki średnie
    - 3 pietruszki
    - 1 seler mały
    - kilka gałązek rozmarynu
    - kilka gałązek tymianku
    - kilka gałązek oregano
    - 3 małe odnogi lubczyku
    - 3 liście pietruszki
    - 1 /2 łyżeczki płaskiej kurkumy
    - 1 łyżeczka przecieru
    - 15 płaskich łyżeczek soli
    - 5 kulki ziela angielskiego
    - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
    - 6 łyżek oliwy z oliwek
    - 100 ml wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa w malakserze można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi )
    - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić cebulę i por chwilkę
    - Dodać posiekaną marchewkę pietruszkę seler chwilę przesmażyć
  • 2. - Wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż odparuje woda i zmiękną warzywa
    - Czasami przemieszać pilnować aby się nie nie przypaliło w razie potrzeby dolać troszkę wody lub oliwy
    - Pod koniec duszenia dodać zmiksowaną natkę pietruszki lubczyk listki tymianku rozmarynu i oregano
  • 3. - Ziele angielskie pieprz zmielić w młynku dodać do warzyw razem z kurkumą solą i koncentratem pomidorowym przesmażyć zostawić do wystudzenia masę wyłożyć do silikonowych foremek i zamrozić
    - Można przełożyć ją do ozdobnego słoika i przechowywać w lodówce kilka miesięcy lub gorące do słoiczków zapasteryzować

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 17.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=235 KH_01-2015

Porady

-1 porcja starcza na 3 litry płynu ale radzę dzielić mniejsze kawałki kostkę i według swojego gustu porcjować do zupy

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Domowa kostka rosołowa

Podstawowy składnik wielu dań, który można przygotować bardzo szybko.

kategoria: Przetwory opublikowany: 30.06.2018 | wyświetlono: 781 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE