Domowa granola na miodzie gryczanym

0 (0 ocen)

Po co kupować skoro możemy zrobić sami i to bez konserwantów i chemii. A jak wiadomo domowe lepiej smakuje. Granola świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i jogurtów.

Składniki:

  • płatki owsiane - 1 szkl.
    słonecznik łuskany - 1/2 szkl.
    orzechy - 1 garść
    rodzynki - 1 garść
    żurawina suszona - 1 garść
    siemię lniane - 2 łyżki
    wiórki kokosowe - 2 łyżki
    miód gryczany - 2 łyżki
    olej - 2 łyżki

Domowa granola na miodzie gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    2. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Na to wysypujemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawinę, len, wiórki i słonecznik. Mieszamy.
    3. W garnuszku roztapiamy miód, aż konsystencja będzie płynna i gładka. Dodajemy olej. Mieszamy. Polewamy naszą mieszankę na blaszce. Łyżką mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.
    Wyciągamy, studzimy i rozdrabniamy na mniejsze części.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy