Domowa Granola

  • wyświetlono: 1141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W sam raz na śniadanie. Z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z jogurtem naturalnym smakuje rewelacyjnie!

Beatrice1987

Składniki

250 g płatków owsianych górskich
3 łyżki wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
50 g suszonej papai
50 g żurawiny
0,5 szklanki miodu
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa Granola

  • Domowa Granola1. W misce mieszamy orzechy, płatki i wiórki. Do garnuszka wlewamy miód, wsypujemy cukier, ekstrakt oraz olej i podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Płynną masę mieszamy z płatkami, orzechami i wiórkami.

    Granolę wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy na ok 2 - 3 cm placek.

    Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 30 minut (do momentu zrumienienia), temp. 170 stopni. Co 6 -7 minut mieszamy uważając szczególnie na brzegi, które lubią się przypalać.

    Po wyjęciu z piekarnika masa powinna ostygnąć. Będzie tworzyła blok, który należy połamać. Do pokruszonej granoli dodajemy papaję i żurawinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuśniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa Granola

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Domowa Granola z truskawkami i jogurtem

Nie ma nic lepszego i zdrowszego...

Domowa granola z jogurtem i musem malinowym

Dodane przez: Reniutka

Domowa granola z jogurtem i musem malinowym

Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie...

Granola

Dodane przez: vanillia31

Granola

Ta granola jest idealna na śniadanie...

Granola

Dodane przez: akrobatka22

Granola

Granola- czyli zapiekane płatki...

Granola

Dodane przez: MagdalenaS

Granola

Zdrowy początek dnia. Idealna z...

Granola

Dodane przez: Konto nieaktywne

Granola

Lekka, zdrowa, chrupka - idealna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE