Domowa granola

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Domowa granola to nic innego jak zestawienie wszystkiego co najlepsze dla naszego organizmu, by pozytywnie i z energią zacząć nawet najbardziej ponury dzień.

Składniki:

  • 2 szklanki* płatków owsianych
    3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki wiórków kokosowych
    po pół szklanki ziaren słonecznika, pestek dyni i płatków migdałowych
    3 łyżki rodzynek
    3 łyżki suszonej żurawiny
    kilka suszonych śliwek (niekoniecznie) i moreli
    1 szklanka mieszanych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce, migdały)
    3-4 łyżki płynnego miodu

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby, siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe i miód.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wyłożyć naszą mieszankę płatków i ziaren. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 160 stopniach, mieszając co 5 minut, by wszystkie składniki równomiernie się upiekły.
  • 3. Upieczoną granolę wystudzić i połączyć z pozostałymi składnikami, czyli, rodzynkami, pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami, suszoną żurawiną i orzechami.
  • 4. Gotową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.

Porady

Do granoli można również dodać mieszankę suszonych owoców egzotycznych, czyli papaję, ananasa, płatki kokosowe i suszone plasterki bananów. Najlepiej smakuje w połączeniu z naturalnym jogurtem i świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować