Domowa galaretka czereśniowo - jogurtowo - truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce płuczemy, osączamy. Czereśnie odpestkowujemy, a truskawki pozbawiamy szypułek. Każdy rodzaj owoców oddzielnie miksujemy blenderem. Przygotowujemy 4 miseczki, ich wnętrza smarujemy cieniutką warstwą oleju.
2.Przygotowujemy warstwę czereśniową: żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę zmiksowanych czereśni, mieszamy i łączymy z pozostałymi czereśniami. Rozkładamy miseczek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Przygotowujemy warstwę jogurtową: do jogurtu dodajemy ksylitol, mieszamy. Żelatynę przygotowujemy jak w kroku 2. i w podobny sposób łączymy z jogurtem. Galaretkę jogurtową wykładamy na warstwę czereśniową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Przygotowujemy warstwę truskawkową w taki sam sposób jak czereśniową w kroku 2., z tym, że truskawki dosładzamy ksylitolem. Wykładamy na warstwę jogurtową i wstawiamy do lodówki.
5.Kiedy deser całkowicie stężeje - podajemy. Można wyjąć galaretki na talerzyki i udekorować np. bitą śmietaną i owocami.
Porady
Każdą kolejną warstwę najlepiej przygotowywać, kiedy poprzednia już stężeje.
Podgrzewanie żelatyny w mikrofalówce: moc 180 W, 2 x 1 minuta, w międzyczasie zamieszać.
Komentarze