Domowe drożdżowe bułeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pyszne domowe bułeczki, idealna na śniadanie.

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mąki pszennej,
    2 szklanki mleka,
    ½ kostki drożdży,
    1 jajko,
    1-2 łyżki oleju,
    3-4 łyżki cukru,
    ½ opakowania cukru waniliowego (10 g),

Domowe drożdżowe bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem (nie gotowanym), odstawiamy na 10-15 min, gdy podrosną wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
    Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka ( np. szklanką), na jedno kółko nakładamy marmoladę jabłkową i przykrywamy drugim kółkiem, sklejamy. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni C.
    Smacznego!

Porady

Gęstość ciasta powinna być taka jak na pierogi :) Do środka możemy dać inną marmoladę lub np. ser. Temperaturę i czas pieczenia najlepiej dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości naszych bułek. Po wierzchu możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu warto zostawić jeszcze bułki na pewien czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Mąkę pszenną można zamienić na maki pszenną pełnoziarnistą lub pomieszać :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy