Domowa czekolada z pistacjami,owocami i cukierkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybka i prosta czekolada dla dzieci jak i dorosłych.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła,
    1 szkl. cukru,
    1 szkl. śmietany 30 %,
    400 g mleka w proszku (pełne 26,5 % tłuszczu),
    miąższ z 1/2 laski wanilii,
    garść pistacji pokruszonej
    garść borówek
    5 cukierków czekoladowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Cukierki

Domowa czekolada z pistacjami,owocami i cukierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej (lub na małym płomieniu) rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem, śmietaną i miąższem wanilii. Chwile to wszystko podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, mieszając od czasu do czasu.

    Zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej (lub z ognia) i dodajemy mleko w proszku. Masa musi być jednolita, aksamitna bez grudek. Najlepiej na końcu przetrzeć ją przez sito (można przecierać przez sito przy użyciu łyżki, ale znacznie skuteczniejsza jest w tym wypadku drewniana pałka). Ważne, aby to zrobić wtedy, gdy masa jest jeszcze ciepła. Jeśli przestygła, zbyt szybko zgęstniała, ponownie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej i przecieramy przez sito.

    Masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia,posypujemy pistacjami,borówkami i pokrojonymi cukierkami.Rozsmarowaną masę odstawiamy do lodówki, aby stwardniała.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Pistacje Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować