Domowa czekolada z pistacjami,owocami i cukierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej (lub na małym płomieniu) rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem, śmietaną i miąższem wanilii. Chwile to wszystko podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej (lub z ognia) i dodajemy mleko w proszku. Masa musi być jednolita, aksamitna bez grudek. Najlepiej na końcu przetrzeć ją przez sito (można przecierać przez sito przy użyciu łyżki, ale znacznie skuteczniejsza jest w tym wypadku drewniana pałka). Ważne, aby to zrobić wtedy, gdy masa jest jeszcze ciepła. Jeśli przestygła, zbyt szybko zgęstniała, ponownie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej i przecieramy przez sito.
Masę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia,posypujemy pistacjami,borówkami i pokrojonymi cukierkami.Rozsmarowaną masę odstawiamy do lodówki, aby stwardniała.
Smacznego.
Komentarze