Przygotowując czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, do jakiej przyzwyczaiłaś się po otwarciu sklepowej czekolady. Jednak to przecież nie wygląd się liczy, a smak, a ten może być rewelacyjny.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250g mleka w proszku
125g (pół kostki) masła
szklanka cukru
Kakao - 7 łyżek kakao ekstra ciemnego z Ghany E.Wedel
pół szklanki wody
garść czerwonej porzeczki
garść pistacji
Domowa czekolada z pistacjami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzewać cukier, masło i wodę, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Gdy cukier się rozpuści dodać mleko w proszku i dokładnie ucierać pałką lub innym narzędziem o podobnym zastosowaniu, aby nie powstały grudki. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowaną masę przełożyć do płaskiej blaszki i rozprowadzić równomiernie - najłatwiej to robić rękoma, ale można użyć łyżki maczanej w ciepłej wodzie (masa jest bardzo gęsta). Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.
Po ok. 10 - 15 minutach można ponacinać tak powstałą masę, bo gdy później stwardnieje będzie to dużo trudniejsze. Do środka powkładać dowolne dodatki - np. orzechy laskowe, pistacji,,borówki.
Czekolada po kilku godzinach nadaje się do jedzenia, ale żeby bardziej skruszała potrzebuje ok. 2 dni. Jak osiągnie odpowiednią konsystencję wystarczy ją podzielić na mniejsze kawałki i cieszyć się tym niesamowitym, czekoladowym smakiem.
Komentarze