Domowa czekolada z pistacjami i borówkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowując czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, do jakiej przyzwyczaiłaś się po otwarciu sklepowej czekolady. Jednak to przecież nie wygląd się liczy, a smak, a ten może być rewelacyjny.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mleka w proszku
    125g (pół kostki) masła
    szklanka cukru
    Kakao - 7 łyżek kakao ekstra ciemnego z Ghany E.Wedel
    pół szklanki wody
    garść czerwonej porzeczki
    garść pistacji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Domowa czekolada z pistacjami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewać cukier, masło i wodę, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.


    Gdy cukier się rozpuści dodać mleko w proszku i dokładnie ucierać pałką lub innym narzędziem o podobnym zastosowaniu, aby nie powstały grudki. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.


    Tak przygotowaną masę przełożyć do płaskiej blaszki i rozprowadzić równomiernie - najłatwiej to robić rękoma, ale można użyć łyżki maczanej w ciepłej wodzie (masa jest bardzo gęsta). Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.


    Po ok. 10 - 15 minutach można ponacinać tak powstałą masę, bo gdy później stwardnieje będzie to dużo trudniejsze. Do środka powkładać dowolne dodatki - np. orzechy laskowe, pistacji,,borówki.


    Czekolada po kilku godzinach nadaje się do jedzenia, ale żeby bardziej skruszała potrzebuje ok. 2 dni. Jak osiągnie odpowiednią konsystencję wystarczy ją podzielić na mniejsze kawałki i cieszyć się tym niesamowitym, czekoladowym smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kakao Mleko Pistacje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować