Domowa czekolada

4.5 (143 ocen)

  • 10 min

Jest przepyszna, bardzo szybka w wykonaniu

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kasia, mleko w proszku 400g, 1/2 szklanki wody, 1i 1/2 szklanki cukru, 6-7 łyżek kakao, 2 paczki herbatników/lub dowolne dodatki wg uznania np. orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kasie, wodę i kakao wkładamy do garnka podgrzewamy na gazie aż wszystko ładnie się rozpuści, ściągamy z ognia dodajemy mleko w proszku i miksujemy mikserem na gładką masę, do tego dodajemy pokruszone herbatniki lub inne dodatki, mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przelewamy masę, dociskamy łyżką. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aż czekolada stwardnieje.

Porady

Jeśli chcemy żeby czekolada szybciej zastygła możemy ją włożyć na godzinę do zamrażalnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować